De kracht van beeld

Beelden zeggen meer dan tekst. Beelden verbeteren gebruikservaringen, helpen conversies te verhogen en dragen bij aan de identiteit van een merk. Met andere woorden; in de wereld van webdesign is fotografie ontzettend belangrijk en eigenlijk onmisbaar. Marketing is daarnaast ook van eminent belang om je als fotograaf te profileren én te verkopen. 

Geen wondermiddeltje 

Je kunt een merk, bedrijf of product nog zo mooi omschrijven, niets is voor de beeldvorming echter sterker dan een foto. Je online uitstraling valt of staat met design en fotografie die naadloos op elkaar aansluiten. Hoewel bewezen is dat beeld meer doet en langer ‘blijft hangen’ dan welke tekst dan ook, is een foto geen wondermiddeltje. Bovendien moet wel de juiste afbeelding gekozen worden, een proces dat zorgvuldigheid, ervaring en deskundigheid vraagt. Het maken en kiezen van de juiste foto’s is vaak ook een kwestie van ervaring. 

Meerwaarde 

Over fotografie en webdesign gesproken. Wie wil profiteren van de attentiewaarde die foto’s nou eenmaal hebben, doet er zeer verstandig aan alleen foto’s met een duidelijke toegevoegde waarde te plaatsen. Foto’s willen ook nog wel eens gebruikt worden ter opvulling. Zinloos, want bezoekers van websites negeren foto’s die er niet toe doen. Die slechts ter opvulling dienen. Een foto is meer dan een leuk plaatje. Een foto kan zinnige informatie bevatten. Juist als dit het geval is, is er sprake van meerwaarde voor de webpagina. 

Ogen dwingen 

Hamvraag is, met deze wetenschap in het achterhoofd, hoe je bepaalt of een foto echt meerwaarde biedt. Welnu, dit is te bepalen door antwoord te geven op de vraag of er verband bestaat tussen foto en tekst en of de foto echt als ondersteuning geldt voor hetgeen je via de website duidelijk wilt maken. Foto’s die meerwaarde bieden, helpen de bezoeker van je site met visualiseren. Vraag je verder af hoe de reactie op een foto zal zijn en bedenk ook of een foto in staat is de opinie van een bezoeker positief te beïnvloeden. Uiteraard stel je ook de vraag of een foto eventueel bij zou dragen aan het stimuleren van het verkoopproces. Nog iets: wie echt het conversiecijfer wil verhogen, gebruikt afbeeldingen met daarop mensen. Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers van je website vooral naar de ogen van de man of vrouw op de foto kijken. Sterker nog: ze fixeren zich zelfs op de ogen. Het is waarschijnlijk niet heel verwonderlijk dat babyfoto’s ook bijna altijd scoren. 

Kwaliteit 

Met de wetenschap dat bezoekers van je website door uitgekiend webdesign en een sterke foto geïnteresseerd raken, ben je er alleen niet. Nu moet je nog zorgen dat de aandacht van de foto verschuift richting de wervende teksten die naast of onder de foto staan. Dan komt weer de factor kwaliteit om de hoek als het gaat om de foto, want een goede, deskundige fotograaf laat de persoon op de foto – heel slim- in een bepaalde richting kijken. En die ‘bepaalde richting’ is uiteraard de informatie die je zo graag kwijt wilt, de informatie waarvan je wilt dat mensen die tot zich nemen. Tenslotte nog iets over marketing en fotografie in het algemeen; dit is feitelijk niets anders dan laten zien wat je in huis hebt en laten zien op welk gebied jij het verschil maakt. Een verzorgde website is een must, een interactieve website scoort bovendien vaak beter. Bovendien doet een persoonlijke touch vaak heel veel. Wie marketing, fotografie en webdesign op de juiste manier weet te koppelen, die doet ongetwijfeld goede zaken.

Geplaatst op:

29/6/2018

Gerelateerde artikelen

Bekijk hier nog meer relevante artikelen